Na de behandeling

Retentie en nazorg

Wat is de retentieperiode?

Na de actieve behandeling wordt de vastzittende beugel verwijderd. Om het eindresultaat van de behandeling te stabiliseren worden er meestal aan de achterzijde van de snijtanden in boven- en /of onderkaak dunne metalen draadspalkjes geplaatst. Soms moet ‘s nachts een doorzichtig inzetbaar hoesje worden gedragen.

Tijdens de laatste controle van de spalken, zal er een eindröntgenfoto worden vervaardigd om de ligging van de verstandskiezen te beoordelen. Vervolgens zal de tandarts een brief krijgen waarin zal worden vermeld dat de behandeling is afgerond, hoe de ligging van de verstandskiezen is en dat de controles van de spalken vanaf deze laatste controle bij de tandarts kunnen worden voortgezet.
Als er ondanks de spalkjes en de nachtbeugel op een later tijdstip zich toch weer onregelmatigheden qua tandstand mochten voordoen, maak dan een afspraak met uw orthodontist om de situatie te bespreken.

Retentiedraad

Om te voorkomen dat de tanden na de behandeling gaan verschuiven, wordt vaak een draadje achter de voortanden geplaatst. Dit draadje moet soms levenslang blijven zitten.