Veel gestelde vragen

Hoe zit het nou precies?

Ik heb een pijnklacht en het is weekend. Wat moet ik doen?

Indien je een spoedeisende pijnklacht hebt die naar jouw idee niet kan wachten totdat de praktijk weer open is dan kun je op de homepagina het telefoonnummer vinden van de spoeddienst.

Na een bezoek aan de praktijk, heb ik pijn in mijn mond

Ja dat kan doordat de beugel opnieuw is geactiveerd en/of de draden zijn vernieuwd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller verlicht de pijn. Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de beugel ruw zijn voor de mondslijmvliezen. De delen kun je gladder maken door er bijv. suikervrije kauwgom of was (verkrijgbaar in de praktijk) op te plaatsen. Blijven klachten aanhouden, neem dan contact op.

Mijn activator zit los en valt uit mijn mond als ik slaap

In de meeste gevallen komt dit doordat de beugel overdag niet goed gedragen wordt. Probeer dus eerst om de beugel goed op de afgesproken tijden te dragen. Dit probleem gaat dan vaak vanzelf over. Blijven de klachten toch aanhouden, neem dan contact op.

Mijn losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk. Neem bij deze afspraak de gipsmodellen waar de beugel op gemaakt is mee. Vaak kan hierop de beugel gerepareerd worden. Dit scheelt je weer een keer “happen”.

Er zit bij mijn vaste beugel een plaatje (bracket) los

Als je last van het plaatje hebt, kun je het plaatje bedekken met suikervrije kauwgom of was. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende plaatje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het plaatje weer vast te laten zetten.

Er prikt bij mijn vaste beugel iets in de wang of de tong

Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

Er zit bij mijn vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los

Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze gewoon uitlaten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.